Д-р Валентина Костуркова - управител на ДКЦ 2

Поставянето на ваксина срещу коклюш не носи риск за здравето. Тя се поставя във всички страни от Европа и е най-сигурното средство срещу болестта, заяви д-р Валентина Костуркова. Според нея по време на глобалната пандемия от Ковид-19, поради различни спекулации, „ваксина“ се превърна в мръсна дума и затова коклюшът няма да бъде единственото „изчезнало“ заболяване, което отново се появява.

„Активната ваксинопрофилактика е начинът да се предпазим от тази коварна болест, която е силно заразна – около 70-80% от хората, които имат контакт с болен се инфектират“, подчерта д-р Костуркова. Тя припомни, че коклюшът се предава по въздушно-капков път и протича със суха кашлица. Симптомите обикновено започват от 7 до 10 дни след заразяването, но може да се проявят и след три седмици.

Първоначално симптоматиката е като при обикновена настинка –  хрема, леко повишена температура и лека кашлица. В рамките на две седмици кашлицата става остра и продължителна, със задушаване и невъзможност да се поеме въздух. Характерното е, че когато най-накрая болният успее да поеме дъх, се чува свистене, наподобяващо рев на магаре, откъдето идва и популярното име на болестта „магарешка кашлица“.

Профилактиката и лечението на коклюша се осъществява с антибиотици от групата на макролидите, които убиват бактериите и ограничават риска от предаването им на други хора. За да е ефективно, лечението трябва да започне от диагностицирането на заболяването, още след появата на първите симптоми.

Болният е заразен до три седмици от началото на симптомите и до 5-7 дни след започване на лечението с антибиотик. Затова самоизолацията е изключително важна. Неболедувалите и неимунизираните контактни лица се поставят под медицинско наблюдение за 14 дни.

При съмнения или проявени симптоми трябва незабавно да се потърси консултация с лекар, който може да назначи лабораторно диагностициране с PCR тест, напомня д-р Костуркова. Тя е категорична, че заболяването на ваксинираните няма да протича тежко, а имунизацията е най-сигурният начин за предпазване от коклюш.